Lezingen & Presentaties

Dirk-Jan List is de aangewezen persoon voor bijzondere lezingen en onnavolgbare presentaties. Gedurende zijn presentaties toont Dirk-Jan unieke stukken uit zijn collectie.
Bovendien weet hij in zijn lessen, lezingen en presentaties zijn publiek van het begin tot het eind te boeien. Hij onderscheidt zich van andere sprekers op meerdere niveaus. Dirk-Jan is in het bezit van de eerstegraads lesbevoegdheid en spreekt vanuit een lange museum – en docent-ervaring.

Dirk-Jan toont een miniatuur crinoline
Dirk-Jan toont een miniatuur crinoline

HiLiCoN
De privé collectie HiLiCoN is zijn grootste troef.
Hierdoor is hij in staat naast een verrassende PowerPoint presentatie met nieuw illustratiemateriaal en bijzondere voorwerpen ook unieke en antieke lingeriestukken te tonen. Veel van deze collectiestukken zijn echte museumobjecten en in deze website terug te vinden.
Het tonen van realia heeft zijn voorkeur boven het uitsluitend hanteren van illustratiemateriaal in een Power-Point. Met de echte rijglijven, korsetten, crinolines, tournures en petticoats kan Dirk-Jan zijn verhaal veel beter over brengen op het publiek.

Misvattingen
Tijdens zijn vernieuwende presentaties weet hij menig misvatting en fictie in de traditionele kostuumliteratuur te weerleggen. Met andere woorden: Dirk-Jan kan vertellen over de kostuumgeschiedenis zoals alleen hij kan. In de toekomst zullen deze feiten worden vastgelegd in een publicatie.

Dirk-Jan in actie tijdens een privé presentatie thuis
Dirk-Jan in actie tijdens een privé presentatie thuis

Patenten
De gehanteerde afbeeldingen en voorwerpen uit de HiLiCoN verzameling zijn goed gedocumenteerd. Van veel voorwerpen heeft List de patenten achterhaald. Hierdoor zijn deze korsetten, crinolines en tournures exact gedateerd.
Daarnaast verschaffen de patenten en advertenties onschatbare informatie over de constructie en vervaardiging van deze onderkleding of foundation.

DIRK-JAN LIST